Doei Access online, welkom Power Apps?

Microsoft heeft in al haar wijsheid besloten om de Access app in SharePoint online en Office 365 niet meer beschikbaar te maken vanaf juni 2017! Met de intentie om in april 2018 de bestaande app’s te verwijderen. Whaaa!!! Wat nu? Hoogste tijd om in actie te komen. Microsoft biedt 4 mogelijke oplossingen om jouw data om te zetten. Waarvan POWER APPS die nieuwste POWER Applicatie is van Microsoft.

  • Access Desktop Applicatie
  • SharePoint lijst
  • SQL Server
  • Power Apps

Acccess Desktop Applicatie

De Access Desktop Applicatie is eigenlijk geen oplossing. Je hebt hoogstwaarschijnlijk de Access online app gebruikt om de gegevens te delen met jouw gebruikers via SharePoint Online of Office 365. Nu kun je wel met meerdere gebruikers tegelijk in een Access Desktop Applicatie werken, maar Microsoft Office Desktop Applicaties zijn eigenlijk bedoeld als Single-user Applicaties. Ik hoor je al roepen: Je kunt toch samenwerk met Excel en Word! Ja, dat is waar. Echter gaat dat pas echt goed als het bestand is op geslagen op OneDrive of SharePoint!

SharePoint lijst

De gegevens omzetten (eigenlijk kopieëren) naar een SharePoint Lijst. Maar het wordt wel een heel gepruts om filters naar andere lijsten te maken en je was net gewend aan de look and feel van de Access App. Je doel was uiteindelijk om een gerelateerde database te hebben met afgedwongen data normalisatie en geen “Excel” – achtige tabellen die er ook nog strak uitziet. Toch?

SQL Server

Tja, dit is wel een dingetje. Eerst moet je de access app weer naar Access desktop brengen en vandaar uit de data naar een SQL Server brengen.  Maar wacht eens even…. De data van jouw Access app staan toch al in een SQL Database? Klopt in een AZURE SQL database! Kun je dan niet hier wat mee? YEP, Hier vind je hoe dit moet!

POWER APPS

Aha, daar is het nieuw toverwoord weer van Microsoft: ‘POWER”. Maar is het een power tool? Hmmm, het ziet erin ieder geval wel smooth uit. Met enkele simpele klikjes heb je een “out of the box” applicatie die er ook goed uitziet op je Mobiele apparaat, dit voor de fans van BYOD. Power Apps applicaties (waar staat het woord App ook al weer voor?) bestaan eigenlijk uit 2 applicaties:

  • POWER APPS
  • Microsoft FLOW

De POWER APPS is voor de visualisatie. De look and feel. De Microsoft FLOW zorgt voor de data connecties en updates. Maar waarom al die nieuwe tools? Toch iets te maken met het ‘oude’ nieuws dat Microsoft gaat stoppen met InfoPath en SharePoint Designer? De end-date hiervan is nu gesteld ergens in 2026. Deze applicaties ( InfoPath en SharePoint Designer) zijn gratis. POWER APPS en FLOW tot op zekere hoogte (NIET). Overzicht prijzen POWER APP(S) en FLOW.

Interesse in een POWER Training? Laat het ons weten!