10 redenen om Excel Powerquery te gebruiken

Hoe vaak heb jij handmatig Excel bestanden opgeschoond zodat ze bruikbaar worden voor analyse? Ik heb heel wat uren verloren hiermee. Tuurlijk, VBA–macro’s zijn ook handig als je steeds dezelfde handelingen moet doen, maar dan moet je toch enige kennis van VBA hebben. En de opgenomen macro -film af laten spelen op alle werkboeken van Excel? Pfff, kan dat nou niet anders? JA ZEKER!!! Powerquery

Microsoft Excel Power Query gaat nu jouw grootste vriend worden voor het opschonen van gegevens.

Het mooie aan Excel power query is dat het een gratis add-on is! Van Microsoft zelf. Wel jammer dat men ervoor gekozen heeft om de positie waar de tool zit in Excel verschilt bij de verschillende versie 2013 en 2016. Maar dat mag de pret niet drukken. De mogelijkheden zijn indrukwekkend en snel toepasbaar. En om het nog mooier te maken onthoudt power Query de handelingen die jij uitvoert op jouw databestand. Hoe cool is dat.

De 10 reden op powerquery vandaag nog te installeren (2013) of te activeren (2016)

 1. Powerquery is gemakkelijk te leren.

  Binnen no-time begrijp je het nut van deze Excel add-in. Ook heeft Microsoft een handige ELearning voor je gemaakt: Aan de slag met powerquery

 2. Powerquery vervangt jouw handmatige plakken en knippen van gegevens

  Moet je elke keer als je nieuwe gegevens uit het DWH (Data Warehouse) de boel eerst opschonen. Alle ruis  verwijderen en opschonen van de opmaak. Gebruik Powerquery! Het onthoudt de genomen acties in een “query” script. Zodat je dit ‘Script” opnieuw kunt toepassen met 1 druk op de knop.

 3. Samenvoegen van gegevens is een loopje door het park met Powerquery.

  Ik kon even geen betere omschrijving bedenken 😉 Altijd lastig dit. Maak je een nieuw bestand of voeg je de nieuwe gegevens toe aan een bestaand bestand of tabel. Powerquery helpt je erbij en biedt diverse mogelijkheden hiervoor.

 4. Komen jouw gegevens van het internet af?

  Bijvoorbeeld de nieuwe valuta koersen? Wederom Excel powerquery biedt je de mogelijkheden om rechtstreeks deze gegevens in te laden en aan te bieden in PowerPivot. SUPER!

 5. FACEBOOK-analyse

  Powerquery biedt je de mogelijkheid om rechtstreeks data-analyse te doen op het bedrijf Facebookpagina’s.

 6. Samenvoegen van gegevensbestanden

  Samenvoegen of toevoegen van data. Ook dit gaat met een simpele klik

 7. Gegevensbestanden uit een folder

  Gooi de nieuwe bestanden in een map en powerquery weet wat te doen. De gekoppelde query wordt automatisch voor je uitgevoerd

 8. PowerPivot ondersteund Powerquery

  Vanuit powerquery opgeschoonde gegevens direct in powerpivot plaatsen is een piece of cake. Of was het nu: stukje van de taart?

 9. Gegevens vanuit andere applicaties

  Met enkele simpele klikken kun je gegevens analyseren uit bijvoorbeeld WORD en importeren in powerquery naar powerpivot. Handig!

 10. Dataverbindingen

  Externe dataverbindingen zijn natuurlijk niet nieuw in Excel maar powerquery biedt je wel de mogelijkheid om eerst met bijvoorbeeld T-SQL de tabellen te “filteren” voor dat je de gegevens over brengt naar Excel.

Tot slot

Een perfecte aanvulling op het Excel POWER BI pakket!

Neem gerust ook eens een blik op onze Excel Power BI training!