Je herkend het vast wel:

  • Als je jouw Microsoft Excel bestand opent, het zijn best doet om te crashen!
  • O, nee, nu crasht het niet meer maar reageert het niet meer.
  • Elke keer als je een berekening wilt doorvoeren, reageert Excel niet meer.

Ik heb een Excel-werkboek van ongeveer 70mb. Het is vooral een heleboel ruwe data en vervolgens 20 of zo draaitabellen die ik heb opgebouwd uit deze ruwe big-data uit onze Data Warehouse Oracle en SAP. Het openen van het werkboek duurt langer en langer. En als ik meer data toevoeg dan begint Excel steeds vaker te crashen. Ik heb geprobeerd de conventionele tips & tricks zoals het verwijderen van voorwaardelijke opmaak, het optimaliseren van de lookups, maar daar ben ik niet erg ver meegekomen.

32-bit versus 64-bit

Tja, de meeste Microsoft Office-installaties zijn 32-bit. Dat is begrijpelijk want veel “aan-leunende” applicaties ondersteunen geen 64-bit versie van de meest misbruikte Microsoft-applicatie ooit: Excel! De vraag is uiteraard: Wat is het verschil? Even rekenen….32-bit?

Wel nu, de denkfout die men weleens maakt is: MEER RAM!

Dit zal in het algemeen niet veel uitmaken. Wees er van bewust dat 32-bit maximaal iets minder dan 4 GB (3.98gb dacht ik zo uit mijn hoofd) aan RAM aan kan. En dat hebben de meeste pc/ laptops vandaag de dag wel aan board. Een herinstallatie van Microsoft Office en dan uiteraard de 64-bit versie zal meer helpen.

De nieuwe Business Intelligence tools

Wat wellicht veel efficiënter is om Power Pivot te gaan gebruiken! Heb je daar nog geen ervaring mee? Of heb je het idee dat er meer inzit?

Kijk dan eens op naar onze training Power BI in Excel

Veel reken plezier! En je weet: Delen niet mailen!