Eindelijk! Daar is hij dan XLOOKUP. De ultieme vervanger voor Vlookup, Hlookup & Lookup.

VLOOKUP is vanaf het prille begin met Excel dominant aanwezig. Het is begonnen in Excel 1 voor Macintosh uitgebracht in 1985. De afgelopen 34-jaar is VLOOKUP de eerste opzoekfunctie die er aangeleerd wordt door Excel-gebruikers en het 3e meest gebruikte functie (na som en gemiddelde). In feite is het zo fundamenteel voor werken met gegevens dat de meeste gebruikers zich het EUREKA gevoel kunnen herinneren dat ze voelden toen ze VLOOKUP onder de knie kregen!

XLOOKUP is vernoemd naar zijn vermogen om zowel verticaal als horizontaal te kijken (ja het vervangt ook HLOOKUP!). In zijn eenvoudigste vorm heeft XLOOKUP slechts 3 argumenten nodig om de meest voorkomende exacte zoekopdracht uit te voeren (een minder dan VLOOKUP). De syntax is als volgt:

 

XLOOKUP (ZOEKwaarde, zoeken-matrix, return_array)

 

  • zoekwaarde: wat je zoekt
  • zoeken-matrix: waar het te vinden is
  • return_array: wat je terug wilt zien

XLOOKUP-variaties

Als je geavanceerde lookups wilt uitvoeren, kun je de optionele 4e en 5e modus argumenten van XLOOKUP gebruiken: match_mode en search_mode.

XLOOKUP (ZOEKwaarde, zoeken-matrix, return_array, [match_mode], [search_mode])

De match modus opties zijn:

  • Gebruik nul om een exacte overeenkomst uit te voeren. Dit is de standaardinstelling.
  • Gebruik 1 of -1 om een overeenkomst tegen het dichtstbijzijnde kleinere (of grotere) item toe te staan als er geen exacte overeenkomst is.
  • Gebruik 2 om een eenvoudige Joker-match te doen waar ? betekent dat overeenkomen met een willekeurig teken en een * betekent dat overeenkomen met alle tekens die worden uitgevoerd.

 

De search_modus laat je het type en de richting van de zoekopdracht configureren.

De search opties zijn:

  • Gebruik 1 of -1 om te zoeken van First-to-last of last-to-first. Gebruik 2 of -2 om een binaire zoekopdracht te doen op gesorteerde gegevens.
    Dit is alleen beschikbaar voor ervaren gebruikers.

Wat is de toekomst voor VLOOKUP & HLOOKUP?

VLOOKUP en HLOOKUP blijven beide beschikbaar in Excel. Dat gezegd hebbende, raden wij je aan XLOOKUP te gebruiken omdat XLOOKUP eenvoudiger te gebruiken is en geen van de bovenstaande beperkingen heeft.

Meer weten? Neem gerust contact op met een van onze Microsoft Office specialisten